Rubik Kocka

Posted by admin3 2011/11/13 0 Comment(s)

RUBIK, Rubik Kocka, Rubik Ernő, A bűvös kocka feltalálója Rubik Ernő, Rubik kockák

Válassz a RUBIK játékok közül

RUBIK

Rubik kocka

A Rubik kocka nem egy egyszerű játék, nem egy egyszerű szórakozás, hanem fogalom. Az egész világon ismert, forgatásából versenyeket rendeznek, világbajnokságokat szerveznek. De vajon a világon és egyáltalán hazánkban hányan tudják, hogy mint a dinamó, a biztonsági gyufa, vagy a golyóstoll ez is magyar találmány? Bizony kevesen, és egyre kevesebb embert is érdekel a származása, holott továbbra is milliókat nyűgöz le a kocka könnyedsége, játékossága, logikája.

Bűvös kocka (más néven Rubik  kocka) egy mechanikus, térbeli, hat különböző színből álló készségfejlesztő  logikai játék.

 

A kocka elemei a középpontja körül elforgathatók cél, hogy a  színek összekeverése után visszarendezzük az eredeti állapotot, vagyis minden  oldal azonos színű elemek legyenek. Több mint 43 trilló eltérő kombinációjú  keverés hozható létre. A 3*3*3 kocka megszületéséhez hosszú kísérletezésekre  volt szükség.

 

Rubik Ernő egy olyan formát szeretett volna megalkotni, ami a  térbeli mozgások szemléltetésére alkalmas. A feltaláló először a 2*2*2-es  kockával kísérletezett de rögtön problémák sorozatába ütközött. Hogyan lehet  összeállítani azt a kockát, ami három tengely körül elforgatható legyen? 

Gumiszalaggal majd mágnessel is próbálkozott de egyik sem vált be. Végül megalkotta  a bűvös kocka modelljét. Az elemeket olyan alakúra alakította ki, hogy az  alakjuknál fogva tartják össze egymást, az egyes lapok középső kockái pedig egy  központ rugós elem segítségével, egy-egy tengely körül elforgatható. A logikai  játék színezésére is nagy gondot fordított a két-két párhuzamos lap színei csak  a sárga komponensében térnek el egymástól fehér vele átellene oldalon a sárga,  a pirosból narancssárga, a kékből a zöld.

 

 

RUBIK ERNŐ

 

Rubik Ernő, aki 1944-ben Budapesten született és elsősorban építészettel foglalkozott a világhírnév előtt 1975-ben lepte meg a világot a Bűvös kockájával, melyet külföldön egyszerűen csak Rubik cube-nak neveznek. A kocka eredetileg az iparművészeti főiskolásoknak készült, hogy jól láthatóak legyenek a térbeli formák, de különböző színekkel jelölt oldalak nemcsak a tanulmányozásra, hanem egy jópofa játékra is alkalmassá váltak. Nincs olyan háztartás, ahol legalább egy kicsi rubik-kockát ne találnánk.

 

És ha valaki figyeli a külföldi filmeket kötelező kellékekké váltak a tudóst megformáló szereplők kezében a bűvös kockák. De ma már nemcsak a kockával játszhatunk pallérozhatjuk elménket, hanem sok-sok különféle Rubik Ernő nevével fémjelzett játékkal, mint a touch cube, a gömb, a kígyó, vagy a bűvös négyzet. A 66 éves feltaláló, játéktervező még a mai napig is ontja magából a találmányait ezzel is dicsőséget hozva a magyar szürkeállománynak és hírnévnek.

 

 

Rubik kocka retró béllyeg - 1982 Rubik világbajnokság

 

Rubik Ernő, Rubik Erno élete

Tagek: Rubik kocka